W finale Regionalnego Konkursu Kulinarnego według tradycji kuchni kaszubskiej udział wzięło osiem drużyn z gimnazjów słupskich i z powiatu słupskiego. Uczniowie mieli za zadanie przygotować tradycyjną kaszubską potrawę z ryby. Poczynania młodych kucharzy oceniało jury, którego przewodniczącym był Rafał Niewiarowski, znany z programu „Top Chef”.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej z wielkim zapałem, zaangażowaniem oraz dużą pomysłowością tworzyli potrawy rodem z kaszubskich stron. Jury miało przyjemność skosztować: dorsza po gdańsku, pulpety rybne i zupę rybną zabielaną, dorsza w sosie śliwkowym z golcami, pstrąga na torfie. Zwycięską potrawą okazał się być pstrąg z łuską ziemniaczaną przygotowywany przez Olimpię i Patrycję.

Uroczyste wręczenie nagród – tabletów – odbyło się podczas Dnia Kaszubskiego w Szkole Podstawowej nr 2 w Słupsku.

Gratulujemy serdecznie!

  • 7
  • 4_1

Źródło: www.szkoly-slupsk.pl

Foto: www.kaszubi.pl/o/slupsk, www.koszalin.gosc.pl